Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Serwer Crowdsourcing Krakowa - co sądzicie?

KetiV_PL

Crowdsourcing Krakowa  

3 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wziąłbyś udział w tego typu projekcie?

• Tak
      2
    • Nie
      1
    • Zależy od efektu końcowego
      0
  2. 2. Serwer powinien być w czasach:

• Średniowiecznych
      1
    • Współczesnych
      2
  3. 3. Kamienice powinne być:

• Budowane w całości orginalne
      3
    • Budowane tylko fasady orginalnej
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich zaglądających :)
Od pewnego czasu chodzi mi po głowie pomysł odwzorowania w Minecrafcie, na serwerze, miasta Krakowa w skali 1:1 za pomocą crowdsourcingu (termin jest niezbędny do zrozumienia, o co mi chodzi, jest bardzo dobrze opisany na Wikipedii). Chociaż część ulic odbiegających od rynku (bez kaminic) jest już gotowa, projekt pozostaje na razie w fazie planowania i w zasadzie jestem jedynie pewnien kolejności kroków, według których muszę postępować, by powołać serwer do zycia. I tak najpierw chciałbym zbadać zainteresowanie społeczności, a także spytać się o radę w kilku sprawach.
 Serwer miałby mieć charakter Roleplay'owy. Nie jestem pewnien, czy akcja ma się dziać w czasach średniowiecznych (stany społeczne, włości) czy współczesnych (podatki, prezydent miasta). Obie opcje zapowiadają się ciekawie i obie inaczej kształtowałyby sposób tworzenia mapy. Osobiście jestem bardziej skłonny ku współczesności. Ten wybór jest szczególnie ważny, by zaplanować elementy późniejszej rozgrywki.
  Co do niej - zabytki krakowskie będą najprawdopodobniej budowane w eventach (pomysłu dokładniejszego brak). Co do mieszkan i sklepów, to będą się one mieściły w kamienicach. Jeszcze nie wiem, czy same kamienice mają być odwzorowane w całości (gracz ma pełną swawolę, ale tylko w obrębie mieszkania w kamienicy), czy też same fasady (gracz musi odwzorować samą fasadę, a co za nią buduje to już jego sprawa). Pewnie na serwerze będą mody na meble i mod "Littleblocks".
 Oczywiście pomysł jest jeszcze w bardzo wczesnej fazie, dlatego tak mało szczegółów. Wszystkie osoby, które są zainteresowane we współtworzeniu serwera proszę o kontakt najlepiej przez maila (powinien być podany w rubryczce na GG :)). Wszystkich innych proszę o wyrażenie opinii na temat pomysłu, podzielenie się swoimi pomysłami na działanie serwera i wypełnienie ankiety.
 Dziękuję za poświęcony czas,
Witold

Post Scriptum
 Uprzedzając pomysły dotyczące krakowskich stereotypów, niestety nie będzie smogu, za to może będą bitwy na maczety ;D

Opublikowano

Muszę trochę wypowiedzieć się na ten temat.

Czy wziąłbyś udział w tego typu projekcie?

- Nie

W Minecrafta nie gram już od bardzo dawno, a właściwie odkąd upadł serwer, który w skrócie nazywał się DS - stąd też moja odpowiedź.

Serwer powinien być w czasach:

- Średniowiecznych

Zdecydowanie Kraków to piękne miasto ( mimo, że tam nie mieszkam ) i o wiele ciekawsze było by dla takiego mieszkańca owego miasta przenieść się w czasy średniowieczne niż ujrzenie tego samego co widzi na co dzień.

Kamienice powinny być:

- Budowane w całości oryginalne

Nie trzeba tutaj wiele wyjaśniać ( patrz wyżej ).

Co do samego pomysłu to niestety nie przypadł mi to gustu z kilku względów m.in ktoś kto nie mieszka w Krakowie nie odczuje tego klimatu - dla niego to będzie zwykłe miasto. Kolejną rzeczą jest to, że takich pomysłów było multum i zadajmy sobie pytanie: jaki serwer obecnie stoi na szczycie, który ma podobną tematykę i czy rzeczywiście robi taką furorę. Nie wiem co się podziało ze wszystkimi ludźmi, ale od dłuższego czasu, a mianowicie kilka lat zauważyłem, że społeczeństwu podobają się serwery typu Hardcore, PVP. A gdzie stary dobry FreeBuild z połączonym survivalem i nutą Role Play - takiego serwera brakuje. Tyle z mojej strony.

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...